Varislerinizden Kurtulun

Varislerinizden kurtulun, yeni bir yaşam kalitesine kavuşun

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selami Doğan, uzun süre, gün boyunca hareketsiz bir şekilde ayakta kalan insanlarda sıklıkla görülen varis hastalığı tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. Doğan:“Varis veya venöz yetmezlik olan hastalarda amacımız kesin çözüm yaratmak ve insanları varis çorabından kurtarmak.”dedi.

Varis nedir?

Özel Ümit Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selami Doğan “Varis halk arasında cilt altında veya cilt seviyesinde görülen, şişen damarlar olarak bilindiğini belirterek, gerçek varis hastalığını farklı aşamaları olduğunu söyledi. Halk arasında bilinen ciltte görülen varisleri klinik muayenede inceliyoruz ve sınıflandırıyoruz, yalnız gerçek venöz yetmezlik olarak kendi dilimizde isimlendirdiğimiz varis derecesini ancak venöz doppler ultrasonu yöntemi ile belirleyebiliyoruz” dedi. “Her insanda olan derin ve yüzeysel toplardamarları ultrasonda görüntüleyerek, çaplarını ölçerek, hatta tıkanıklık var mı veya kan akım yönüne ve kan akım hızına kadar inceleyebiliyoruz ve damar içinde bulunan küçük kapakçıkların fonksiyonunu ölçebiliyoruz” dedi. Damarların Kapakçıklarında ciddi kaçak veya reflü tespit ettiğimizde hastalığın ileri aşamasını ve operatif tedavileri gerektirdiğini ve böylelikte hastanın çoraptan kurtulabileceğini görüyoruz.”dedi.

Varis için kim risk altında? Varis Belirtileri nedir?

Varis hastalığından kimlerde şüpheleniyoruz sorusuna şöyle cevap verdi: Varis hastalığı yapısal bir toplar damar zayıflığı olduğundan veya genetik riske bağlı ortaya çıkar. Özellikle uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta kalanlarda (öğretmen, berber, satış elemanı, cerrah vb. mesleklerde) sık görüldüğünü ve daha çok bayanlarda rastlandığını belirtdi. Genelde hastanın şikayetleri ayaklarda şişlik, ağırlık, yorgunluk, uyuşma, yanma,kaşıntı veya gece krampları şeklinde olabileceğine dikkati çekerek, bu durumlarda mutlaka komplikasyon gelişmeden uzman Kalp Damar Cerrahına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Varis hastalığın tehlikesi var mı?

“Hasta uzman doktora başvurduğunda önce bir klinik muayene yapılır, venöz doppler tetkiği ile tamamlanır ve daha sonra tedavi şekline karar verilir” diye konuşdu. Venöz yetmezlik basit, masum kılcal varisden başlar, uzun yıllar her hangi bir sorun yaratmayan klinik olarak şikayetlere neden olmayan seviyede olabilir. Yalnız bazı risk altında olan hastalarda tromboflebit tarzında enfeksiyonlar veya derin ven trombozuna (kan pıhtılaşması, damar tıkanıklığı) ve akciğer embolisine ve böylelikle hayati tehlike getiren durumlara kadar değişken şekilde karşımıza çıkmaktadır.” diye bilgi verdi.

Varis veya venöz yetmezlik nasıl tedavi edilir?

Tedavi olarak derin venöz yetmezliği olan hastalarda ilaç tedavisi ve varis çorabı ön planda olduğunu söyleyen Doç. Dr. Selami Doğan, VSM yetmezliğinde, yüzeyel venöz yetmezlikte kesin çözüm hasta için kapalı varis operasyonu olduğunu söyledi. Kalp Damar Cerrahisi tarihinde eskiden yapılan “stripping operasyonu” artık yapılmadığını ve yerine yeni modern, kapalı kateter yöntemleri geçtiğini vurguladı.

Skleroterapi

Derin ve yüzeysel damarları normal olan, toplardamarlar içi kapakçıklardan kaçak olmayan kılcal varisli, telenjiektazi olarak sınıflandırdığımız hastalara Skleroterapi (iğne ile tedavi), Köpük Skleroterapisi, Cilt Lazeri, Radyofrekans ile Termokoagulasyon yöntemleri bazen tek tek, bazen de ikisi bir arada uygulanabilir. Biraz daha büyük olan, 2 ve 4 mm çapta olan toplar damarlara retiküler varis denilir ve yine damar ultrasonları normal ise Skleroterapi yöntemleri uygulanabilir. Skleroterapi veya Köpük tedavisi için Polidocanol isminde mir kimyasal ajan damar içerisine enjekte edilir ve birkaç hafta içerisinde damarın çürüyüp yok olması beklenir. Tedavi edilen alana göre birkaç seans gerekebilir. Bu yöntemler genelde kozmetik amaçlı yapılır ve cilt görünümü düzeltmek için uygulanmaktadır. Daha büyük damarlarda genişleme ve buna bağlı kapakcıklarda bozulma ve kaçak var ise, kirli kan yer çekimine bağlı ters yöne doğru, ayağa doğru gidiyorsa, kapalı, operatif yöntemler kullanılır ve çalışmayan, kirli kanı kalbe doğru efektif taşıyamayan damarlar yok edilir. Bir çok varis tedavisi aşamalarında bacakdaki venöz basıncı azaltma amacı ile varis çorabı kullanımı önerilir, yalnız hastalarımızın çoğu çorap kullanımı zor olduğunu ve ömür boyu kullanmak istemediğini söylerler. Üstelik, özellikle sıcak ortamlarda, yaz sezonunda veya hamamda, varis damarlarında genişleme meydana geldiğinde hastaların şikayetleri artar. Varis hastalarına topuklu ayakkabı giymemelerini öneriyoruz, uzun yolculuklarda sık mola vermelerini ve yürümelerini veya yürümeye benzer bacak kas hareketlerini öneriyoruz. Venöz yetmezliğin derecesine göre düzenli yıllık kontrol muayenesi öneriyoruz.

Lazer ile Varis Tedavisi ve Dolgu ile Varis Tedavisi

Varis çorabından temelli kurtulmak için kapalı varis operasyonu kolay bir cerrahi olduğunu belirterek, Dr. Selami Doğan, günübirlik, lokal anestezi şartlarında yapılan ameliyatın çok düşük riskli bir işlem olduğunu vurguladı. “Diz üstünü genelde kapalı Lazer veya Dolgu yöntemi ile tedavi ederken, diz altında çok büyümüş pakeleri küçük, 1 cm lik kesilerle çıkartabiliyoruz” diye bilgi verdi. Ponksiyon ile varis damarına girerek, kapalı yöntemle cilt altından kasığa kadar ultrason yönetimi ile ilerleyerek ilgili kaçak yapan damarın kapanması sağlanır ve venöz yetmezliği ortadan kaldırmış olunur. Uygun hastalarda varis damarınıkapatma yerine kaçak yapan damar segmentini ve ven kapağını tamir etme yöntemi de kullanılabilir. Bu tür varis ameliyatları günübirlik yapılmaktadır ve hastayı birkaç saat içerisinde eve taburcu etmek mümkündür. Önemli olan, varis hastalarını ayakta renk değişikliği ve yaralar açılmadan, kan pıhtılaşması komplikasyonu olmadan tedavi edilmesi.” Diye bilgi verdi.

Sağlık Rehberi